Test. Aký máte typ pleti?

krémy

Dokážete si pred sebou obhájiť, prečo používate práve tú kozmetiku, ktorú používate? Neberte teraz do úvahy skvelé reklamy, zvýhodnené ceny, názory na blogoch a sociálnych sieťach. Kozmetika môže výrazne ovplyvniť správnu funkciu pokožky.

Najskôr musíte vedieť svoj typ pleti.

Každá žena pozná temer dokonale svoj typ pleti.  Vplyvom rôznych vonkajších alebo vnútorných podmienok sa však v čase môže viac či menej pretvárať. Svoju pleť si môžete otestovať  za pár sekúnd doma pred zrkadlom. Samozrejme tento test nie je úplne dokonalý, ale výsledok Vám veľa napovie. Ak si chcete byť istá, navštívte špecialistu v tejto oblasti.

Tento rýchly test sa robí ráno, bez predchádzajúceho umývania.  Potrebujete len jemný, najlepšie vsiakavý papier ( napríklad servítku, hodvábny papier ) dostatočnej veľkosti. Priložte papier na tvár a postupne jemne pritláčajte na jednotlivé tvárové partie. Dávajte pozor, aby ste ruky nemali mastné, to by malo vplyv na skreslenie testu. Teraz sa pozrite na papier, najlepšie oproti svetlu a typ pleti môžete identifikovať podľa popisu v nasledujúcej tabuľke.

Typ pleti

Tieto uvedené štyri typy pleti predstavuje základné rozdelenie do kategórií. Existujú však aj iné typy pleti. Medzi ne môžeme zaradiť aj citlivú pleť, ktorá môže byť charakteristická pre mastnú alebo suchú, ale je špecifická tým, že intenzívnejšie reaguje na rôzne zložky používané v prípravkoch, prípadne aj na iné vonkajšie vplyvy.

Ako postupovať pri výbere vhodného prípravku?

Pri výbere kozmetiky dbajte hlavne na zloženie. O rôznych negatívnych vplyvoch jednotlivých zložiek sa píše čoraz viac. Ovšem nie všetko, čo je dostupné na internete, je aj pravdou. Jedným z najdôležitejších kritérií je zloženie. Na obale je uvedené v časti  INCI, čo je medzinárodne zavedené označovanie jednotlivých zložiek  používaných v kozmetických výrobkoch. Je dané, že zložky sú uvedené v poradí od najpoužívanejšej. Preto na prvom mieste by mala byť uvedená voda, v označení INCI  označená ako AQUA. V mnohých prípravkoch je na prvom mieste niektorý z ropných produktov, napr.  paraffinum liquidum (parafínový olej) alebo petrolatum (vazelína).

Nanesením takýchto prípravkov na pokožke vytvoríte nepriepustny film, ktorý bráni pokožke dýchať. A tým vlastne potlačíte jednu z jej základných funkcií.

Čo sa týka vhodnosti pre jednotlivé typy pleti, tieto informácie sú väčšinou už uvedené na obale výrobku.

Pre lepšiu orientáciu a prehľad sme priradili k jednotlivým typom pleti vhodné kozmetické prípravky všetkých dostupných kategórií  výrobkov BIONE.  Tieto výrobky neobsahujú žiadne ropné produkty, silikony, parabény, tenzidy SLS a SLES, ftaláty a ďalšie nevhodné zložky. Viac informácií o zložení nájdete popísaných v certifikáte výrobcu.

Tabuľka: Ktorá rada kozmetiky Bione je vhodná pre Váš typ pleti?

 bione rada

Už ste si našli ten svoj „pravý“ multiaktívny, hydratujúci, výživový, denný či nočný krém vhodný pre svoj typ pleti? Možností je naozaj  veľa. Nielen podľa vhodného zloženia, ale tiež na základe preferovanej vône, esencií, či oleja ( napríklad rada Cannabis obsahuje konopný olej zo semien, ale aj extrakt z celej zelenej rastliny, tým sa zvyšuje dostupnosť cenných látok na maximálnu úroveň ). No správnym výberom a používaním kozmetiky to ešte nekončí. Na pokožku intenzívne vplýva vonkajšie prostredie ( počasie, pracovné podmienky, aglomerácia, stupeň znečistenia okolia a áno, aj stres ) a možno nevedome zabúdaným a na druhom rebríčku v poradí je to naše vnútorné prostredie. Pleť a pokožka je vonkajším zrkadlom týchto vplyvov. Dbajte teda hlavne na pitný režim, toľko spomínaný, ale v zhone zabúdaný. Zdravá strava, pohybové aktivity, to všetko môžeme zhrnúť do obľúbeného a používaného – zdravý životný štýl.

Kozmetiku si vyberajte tak, aby spĺňala Vaše požiadavky.

… pre krásu a zdravie

Váš partner a poradca pre kvalitnú kozmetiku www.ilive.sk