9 tipov starostlivosti o pleť na jeseň

Starostlivosť o pleť na jeseňAko vplýva jesenné počasie na pleť?
Jeseň si zaslúži obdiv pre svoju pestrosť farieb, no prináša aj výrazné zmeny v počasí. Slnečné teplé lúče strácajú na intenzite a k slovu sa dostáva chladnejšie, sychravé a veterné počasie. Kým v lete sme starostlivosť o pleť zameriavali hlavne na ochranu pred UV žiarením, jeseň prináša odlišné požiadavky. Pleť je vystavená výraznejším výkyvom teplôt, pôsobeniu chladného vzduchu vonku, no v uzavretých miestnostiach suchému a teplému vzduchu.

Dôležité: Kvalitu pleti ovplyvňuje nielen vonkajšia starostlivosť, ale aj vnútorná!

Ako sa starať o pleť v chladnom počasí?

  1. Hydratujte pleť každý deň

    Aby ste zabránili vysúšaniu pleti a pokožky typickému pre jesenné obdobie, používajte hydratačné prípravky každý deň. Tým vytvoríte ochranný štít a pomôžete pokožke lepšie plniť svoje ochranné funkcie. Vyberajte si prípravky s obsahom kvalitných prírodných olejov pre Váš typ pleti. Vhodnou zložkou je aj bambucké maslo, ktoré poskytuje skvelú ochranu pleti aj pred chladom.
    Tip: Výborne hydratuje,podporuje prirodzenú tvorbu mazu, chráni pred dehydratáciou – Hydratačný pleťový krém s Aloe vera.

  1. Ako často používať peeling?

    Aj v jesennom období je vhodné používať peeling, netreba to však preháňať a úplne stačí ak odstránite z pleti a pokožky nečistoty a odumreté bunky. Tým podporíte lepšie vstrebávanie potrebných hydratačných a výživných látok. Vhodné sú aj prípravky taktiež prírodných olejov.
    Tip: Obľúbeným pleťovým peelingom je peeling s extraktom konope, ktorý pokožku zároveň upokojuje a má protimikrobiálne účinky.

  1. Aké pleťové krémy mám používať?

    Pleťové krémy vyberajte vždy podľa toho, aký máte typ pleti. Všeobecne však platí, že ráno je vhodné použiť na tvár pleťové mlieko, ktorým pleť zbavíte nečistoty a mastnoty a následne nanesiete hydratačný krém, ktorý obsahuje zložky podporujúce zadržiavať vlhkosť. Takými sú napríklad vitamín C, vitamín E, panthenol, glycerin a podobne. Nočné ošetrenie je podobné ako ranné s tým rozdielom, že použijete výživný a regeneračný krém s obsahom vitamínov, minerálov a vyživujúcich zložiek. Nezabúdajte, že aj pleť a pokožka potrebuje svoju výživu.
    Tip: Na denné použitie odporúčam Pleťový krém z rady Med+Q10 ktorý účinne hydratuje a chráni pokožku. Na nočné ošetrenie použite Nočný pleťový krém s koenzýmom Q10.

Dobrá rada: Viete, ako sa správne natiera pleťové mlieko a krém na pleť? Začínajte na krku, postupne prechádzajte tvárou a končite na čele. Takýmto spôsobom zároveň predchádzate tvorbe vrások ( antigravitačný efekt ).

  1. Voda

    Nielen kozmetické prípravky sú tie, ktoré zodpovedajú za krásnu a žiarivú pleť.
    Voda – donekonečna spomínané a opakované slovo. Aj bude. Určite ste už niekedy zabudli piť. Ako sa to prejavilo? U každého rôzne, možno bolesťou hlavy, malátnosťou, únavou, nechutenstvom. Všimli ste si aj to, ako vyzerala vaša pleť? A pokožka? Bez dostatočného príjmu vody nemôže normálne fungovať organizmus.
    Dôležité: Vypite denne aspoň 2-2,5 litra vody!

  1. Potrava

    Jeseň ešte do príchodu zimy ponúka čerstvé ovocie a zeleninu zo záhrady. Je plná vitamínov, minerálov a potrebnej vody. Počas chladnejšieho obdobia si doprajte aj husté polievky s množstvom zeleniny a chutného vareného mäsa, potraviny bohaté na mastné kyseliny a zdravé tuky, ako je kokosový a olivový olej, mastné ryby. Obmedzujte ťažšie a vyprážané jedlá, znížte príjem alkoholu a kofeínu, podporíte tým aj funkciu pečene.
    Rada: Pochutnávajte si viac na polievkach. Príjem vody v takejto forme sa vstrebáva pomalšie do tela namiesto toho, aby sa rovno hromadila v močovom mechúre.

Zaujímavosť: Viete, aká je plocha a hmotnosť kože priemerného dospelého človeka?
( cca 1,5 – 2 m2 a 4 – 5 kg ). Nie nadarmo je najväčším orgánom ľudského tela.

  1. Spánok

    Áno, nepodceňujte dôležitosť spánku. Doprajte svojmu telu po celom dni dostatok odpočinku a regenerácie. Navyše počas spánku aj detoxikujete. Dajte pozor, aby v miestnosti bola primeraná teplota, v prekúrenom prostredí sa dobre nevyspíte. Čím viac si doprajete kvalitného spánku, tým zdravšia bude aj pokožka a pleť.
    Rada: Aby ste sa dobre vyspali a dopriali si všetky výhody s tým spojené, nejedzte pred spánkom aspoň 2-3 hodiny.

  1. Detoxikácia a lymfatický systém

    Leto je ideálne obdobie na rôzne aktivity spojené s pohybom. Intenzívnejšie sa potíme a telo sa detoxikuje. Lymfatický systém je pohybom aktivovaný a plní svoju funkciu pri vylučovaní toxínov z tela. Chladnejšie počasie a kratšie dni až volajú po nižšej aktivite. Ignorujte takéto nálady a cvičte, tancujte, behajte… Každý pohyb je dôležitý.
    Rada: Každý deň aktivujte lymfatický systém pohybom. Aspoň prechádzkou na čerstvom vzduchu. Existujú aj jednoduché a fyzicky nenáročné cvičenia zamerané na takúto aktiváciu. 

  1. Pery

    Pokožka na perách je veľmi jemná. Omnoho ľahšie sa vysuší, pretože neobsahuje žiadne tukové bunky. Pery si vyžadujú častejšiu starostlivosť počas dňa, udržiavajte ich vláčne a dostatočne hydratované. Predídete tým bolestivému popraskaniu.
    Tip: Osobne používam balzam na pery s obsahom medu, koenzýmu Q10, vitamínom E a včelím voskom a UV filtrom.

  1. Ruky

    Popraskané ruky sú veľmi častou príčinou nedostatočnej starostlivosti. Pokožka na rukách je citlivá a nezabúdajte, že ruky prichádzajú do styku so všetkým, čo chytíme. Sú materiály, ktoré doslova vytiahnu vodu z pokožky. Napríklad pôda, keď sa v nej „rýpeme“ na záhrade alebo v kvetináči. Ruky si vyžadujú Vašu zvýšenú pozornosť a popraskané sú zároveň aj bolestivé. Pravidelne používajte kvalitné a zvláčňujúce balzamy na ruky a používajte rukavice.
    Tip: Konopný balzam na ruky príjemne vonia, rýchlo sa vstrebáva a zanechá okamžite pocit jemnosti a uvoľnenia.

 

Dôležité: Hydratujte zvonku i zvnútra! Vytvoríte tým základ nielen pre sviežu a zdravú pleť, ale aj celé telo.